Neus Mar i Emilio Sánchez


Un treball de textura íntima i, sovint, d'autèntica  nuesa que deixa al descobert el més essencial 

profund de la música catalana i mediterrània


"Compartim una llengua, una història, una cultura i una terra. Són sentiments que ens uneixen malgrat que tots puguem tenir diferents orígens, ideologies i sensibilitats. Però no s’entendria el vincle a un país sense la música. Quan una cançó esdevé un clàssic, tot i que al darrere hi ha un compositor i un intèrpret, passa a ser una part més del poble. I és que no s’entendria la història de cap poble sense una banda sonora pròpia. Gaudim de grans autors com els que formen part d’aquest disc. No cal que descobrim, ara, Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Jaume Sisa, Joan Isaac o Ramon Muntaner però sí que fóra bo que els reconeguem la virtut i la generositat d’haver compartit amb tot un país les seves lletres i la seva música fins a convertir-la en popular. Ja no els pertany, són de tots, ens les hem fet nostres i les cantem fruit de la tradició oral perquè les hem sentit cantar als de casa, als avis, als pares, als germans grans i nosaltres, segur, les cantarem als nostres fills i les compartirem, com sempre ho hem fet, amb els nostres amics. És la banda sonora d’un país, és el bocí sentimental de la nostra història, és la riquesa d’una llengua amb música de fons que ens acompanya."


" Algú em va fer escoltar una versió de A Margalida en la veu de la Neus Mar, una cantant desconeguda per mi  fins ara . Em va captivar inmediatament la seva veu meravellosa però més enllà d'això,  crec que ha sabut posar-se dins de la cançó interpretant amb força i sense estridencias i amb matissos sorprenents que mai havia escoltat en altres versions que s'han fet de la cançó .  Per mi és la millor versió que he escoltat en molt de temps. Gràcies Neus i molta sort".

                                                                                                                             Joan Isaac

"Acabo d'escoltar la versió que Neus Mar ha fet de la meva estimada cançó <<Arrels>> i he quedat atrapat per la seva veu , la sensibilitat del tractament de la melodia,  la sonoritat i la interiorització de les paraules convertides en <<poesia musical>> ".

Moltíssimes gràcies, Neus !!!!

                                                                                                                        Joan Crosas


Programa

 

Qualsevol nit pot sortir el sol- Jaume Sisa

Arrels - Joan Crosas

Paraules d’amor- Joan Manuel Serrat

La plaça del diamant- Ramon Muntaner

Que volen aquesta gent?- Mª del Mar Bonet

El cant dels ocells- Tradicional

Els vells amants - Joan Manuel Serrat

Muntanyes del Canigó- Tradicional

Ningú no comprèn ningú- Jaume Picas /La Trinca

Abril 74- Lluís Llach

A Margalida- Joan Isaac

"Memòries d'un país" ha passat per:

 

Múseu d'Història de Girona
Jardins Can Fané Mallorquines
Sant Pol de Mar
Sant Quirze de Besora
Palafrugell
Ullastret
Esclanyà
Sant Dalmai
Mieres
Campdevànol
Sant Feliu de Pallerols
Festival Portal Blau (L'escala)
Festival de Música de Cadaquès
La fosca (Palamós)
Tona
Cantallops
Sant Cugat del Vallès
Setcases
Sant Miquel de Campmajor

...