EN PROCÉS D'ACTUALITZACIÓ

Neus Mar


Neus Mar s’inicia al món de l’havanera de la mà de Càstor Pérez amb el que va crear l’espectacle “L’essència de l’havanera”, i que juntament amb el percussionista Enric Canada van estrenar el setembre del 2008 a l’ermita de Sant Sebastià com a concert cloenda del Cicle d’Estiu de Joventuts Musicals de Palafrugell. Aquest espectacle del qual, al 2009 es va enregistrar un cd, és un recull d’havaneres cubanes del S.XIX fins la Vieja Trova, moltes d’elles pensades per ser cantades per una veu de dona. Aquesta formació anomenada Cubacant va presentar l’espectacle a diversos escenaris arribant a Cuba fins el novembre del 2010, en que va morir

L’any 2009 Neus Mar dirigeix, juntament amb el Bloc Havanerus, la Cantada d’Havaneres per a la Marató que el passat 2014 ha arribat a la seva sisena edició fent una aportació molt important a la Marató.

Neus Mar, ja en solitari,  l’any 2011 enregistra un nou treball discogràfic dedicat a l’obra del compositor Josep Bastons en el qual, el músic Joan Nito Figueras versiona algunes de les seves composicions més conegudes amb tocs de jazz. “Vull tornar-te a veure”, amb dramatització d’Helena Tornero i l’actriu Olga Cercós,  va trepitjar diversos escenaris i va ser present en el marc de la Cantada de Calella de Palafrugell l’any 2011.

L’any 2013 Neus Mar enceta una nova etapa que la portarà fins a l’actualitat, quan decideix crear una formació musical dedicada a oferir un repertori d’havaneres i cant de taverna amb la veu femenina solista com a protagonista. Els músics que l’acompanyen són Emilio Sánchez a la guitarra, Pep Rius al contrabaix i Toni Gadea a la percussió amb els quals enregistra “ A contracorrent”, treball discogràfic que presenta l’havanera amb unes sonoritats, unes intrumentacions i uns arranjaments diferents a l’establert pels cànons tradicionals del génere trecant amb lo escoltat fins al moment.

Actualment està presentant arreu el seu darrer treball discogràfic “ Aigua de flors”, un disc amb temes propis i adaptacions que obre el seu ventall estilistic més enllà de l’havanera,  per abraçar altres sonoritats cubandes i llatines amb uns arranjament molt acurants. El tema que dóna nom al disc és el primer que composa la propia Neus Mar  que ha acompanyat aquesta cançó amb interpretacions poc canòniques de peces de Llach, Serrat i Carlos Cano, sonoritats que sense renunciar-hi, va més enllà de l’havanera. En aquest treball incorpora dos músics que prenen un destacat paper: Florenci Trullàs al violí i Ivó Oller a la trompeta. Ha actuat a diversos concerts, reconegudes cantades, teatres i auditoris. Podem destacar la seva actuació al Festival Cap Roig de 2013 com a artista local.

Aquesta temporada la podrem escoltar a Casa de Cultura de Girona, Festival Musicant de Campllong, Espai Ter de Torroella de Montgrí, Centre històric de Cotlliure, Cicle de Músiques de Pamplona, Teatre Mundial de la Bisbal d'Empordà, Centre Cultural de Sant Pol de Mar, entre molts d’altres.


Treballs discogràfics

2009, “L’essència de l’havanera” Cubacant

2011, “Vull tornar-te a veure” Neus Mar i Nito Figueras Trio

2013, “A contracorrent” Neus Mar

2015, "Aigua de flors"